miércoles, 18 de noviembre de 2015

Paris, Jerusalem, Cisjordània?La mort d'éssers humans sempre és una tragèdia siguin d'on siguin: parisencs, sirians, iraquians, afganesos, palestins, israelians... Cal condemnar-les totes de forma enèrgica i sense distincions. Com també cal denunciar aquells que menystenen la vida humana i es creuen amb el dret de manllevar-la sigui a Paris, Raqqa, Tunis, Egipte, Jerusalem o Cisjordània.

De la mateixa manera, és necessari anar a les causes que provoquen aquesta violència desfermada si algun dia volem tenir un món més en pau. De les causes que han sumit Iraq o Síria en la foscor més absoluta se n'ha parlat i escrit molt, com també s'ha assenyalat el terrorisme jihadista com la causa dels atacs a la capital francesa. I segons el primer ministre israelià, Benyamin Netanyahu, aquest terrorisme és també el culpable de les morts de civils israelians a Jerusalem i a Cisjordània. El cap del govern israelià no entén perquè la comunitat internacional no condemna enèrgicament els actes violents perpetrats per palestins quan, segons ell, són la mateixa cosa: terrorisme.

L'escalada de violència que viu la societat israeliana i palestina aquestes darreres setmanes s'ha de condemnar sense pal·liatius tant si es tracta d'un jove palestí armat amb un ganivet com si es tracta d'un soldat israelià amb una arma de foc, però el primer ministre s'equivoca i molt quan equipara el terrorisme jihadista amb els actes desesperats de joves palestins sobretot perquè el govern israelià no fa res més que fomentar la desesperació, la frustració i l'odi d'uns palestins que veuen com les seves vides, il·lusions i somnis es torcen per culpa de l'ocupació que els engàbia, els humilia i els ofega. Les polítiques repressives i violentes del govern israelià fomenten la violència que protagonitzen sobretot joves palestins, que al seu torn provoquen actes d'extrema violència per part de soldats israelians, així com el càstig col·lectiu de tot un poble.


El primer ministre Netanyahu té l'obligació d'analitzar les causes d'aquesta i de totes les escalades de violència que es vénen encadenant des de fa massa temps a Israel, Cisjordània o Gaza perquè altrament només cal esperar la foscor més absoluta.

2 comentarios:

  1. Moltes gràcies pel teu article Carme. Comparteixo un que vaig escriure jo: http://www.pressenza.com/es/2015/11/desmontar-las-bombas/
    En aquest mateix site hi ha molt més articles a favor de la pau i la noviolència.

    ResponderEliminar