jueves, 13 de enero de 2011

LES ACTIVITATS IL·LEGALS DEL CAMP PER LA PAU ISRAELIÀ

Fa unes setmanes em congratulava per l’augment en el nombre de joves israelians que s’atreveixen  a alçar la veu en contra de l’ocupació de Cisjordània i Gaza. Uns joves que, de la mà de l’organització Trencant el Silenci, donen el seu testimoni com a soldats de lleva que han fet el  servei militar als territoris ocupats.
Doncs bé, sembla que aquestes veus no han agradat a alguns grups parlamentaris que dirigits per Kirschenbaum, colon i director general del grup parlamentari d’Avigdor Lieberman, han aprovat una llei que demana que es dugui a terme una comissió d’investigació parlamentaria d’algunes de les organitzacions que formen el camp per la pau israelià. Segons els mateixos grups impulsors d’aquesta llei, es tracta d’esbrinar si els fons que reben aquestes organitzacions provinents d’organismes, organitzacions i països estrangers s’utilitzen per deslegitimar l’exèrcit israelià, així com per finançar activitats en contra de l’estat d’Israel.
Tenint en compte que el camp per la pau israelià denuncia les polítiques d’ocupació, l’ús excessiu de la força per part de l’exèrcit als territoris o als punts de control i els abusos dels drets humans per part de les forces d’ocupació, entre altres, podem considerar que efectivament els fons que reben són destinats a aquestes finalitats, no és cap secret això.
Entre les organitzacions que es volen investigar podem anomenar-ne algunes amb una gran trajectòria en la denúncia com és B'Tselem; aquest grup documenta les violacions dels drets humans als territoris ocupats, tant si els qui ho fan són l’exèrcit israelià com les forces de seguretat palestines o el grup Hamas.
Trencant el Silenci és un altre d’aquests grups. El llibre que es va publicar recentment no amagava els fons de la Unió Europea que van fer-ne possible l’edició i publicació.
Altres grups que es volen investigar són Yesh Gvul (Hi ha un límit) i que dediquen els seus esforços a defensar aquells soldats que es neguen a servir als territoris ocupats, Machsom Watch, format exclusivament per dones que documenten i denuncien el tracte humiliant que massa sovint pateixen els palestins als punts de control, Metges pels drets humans, que per cert han rebut el premi Nobel alternatiu a Estocolm i que centren el seu treball a donar servei als malalts als territoris ocupats. La llista és més llarga però crec que els exemples que acabo de d’esmentar donen fe del tipus de treball i el coratge d’uns grups de persones que tenint una gran part dels seus conciutadans en contra, no s’acovardeixen i continuen treballant. Cap d’aquests grups rep ajuda d’organismes estatals i per tant l’han de buscar fora. Això és il·legal? Voler trobar una solució negociada i justa al conflicte és un crim que mereixi ser investigat? Desitjar que es posi fi a l’ocupació, considerada il·legal per les Nacions Unides i per la comunitat internacional, pot ser considerada una activitat en contra d’Israel? Bé, suposo que deu ser així segons el parer dels polítics dretans i racistes que han impulsat aquesta llei.
Cal seguir els esdeveniments i veure en què acaba tot plegat però lamentablement el sol fet que un parlament anomenat democràtic pugui tirar endavant aquesta comissió d’investigació demostra que a Israel s’estan perdent un a un i massa ràpid els valors que configuren una societat democràtica i fa feredat veure com s’està implantant la veritat única, pròpia de països amb règims de govern feixistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario