viernes, 1 de abril de 2011

BOICOT A ISRAEL NO ALS ISRAELIANS

Fa un parell de dies vaig llegir un article d’opinió al diari Avui on diferents intel·lectuals i acadèmics catalans, bascos i gallecs denunciaven la campanya de boicot a Israel, anomenada BDS (boicot, desinversió i sancions).

La meva intenció en escriure aquest post es aclarir que aquesta campanya no va dirigida contra les persones, en aquest cas ciutadans jueus d’Israel; l’objectiu de la campanya són les polítiques del govern israelià cap al poble palestí, i les institucions que donen suport a aquestes polítiques. Així, per exemple, la campanya demana que un dels serveis financers més grans dels Estats Units, TIAA-CREF no inverteixi en empreses israelianes com ELBIT, responsable d’equipar el mur de separació amb aparells de vigilància, o com l’americana Caterpillar, que nodreix les forces de seguretat israelianes d’excavadores encarregades de la demolició de cases palestines. Per tant, és necessari aclarir que la campanya no pretén boicotejar individus pel fet de ser ciutadans d’Israel i jueus. Al contrari del que alguns pensen, aquesta campanya no és ni anti-semita ni anti- israeliana i té el suport de cada vegada més ciutadans israelians que defensen i volen la pau amb el poble palestí i s’oposen frontalment a l’ocupació i als assentaments, per exemple l’historiador Ilan Pappe, els actors que es van negar a actuar en el recentment inaugurat teatre de l’assentament d’Ariel, el cada cop més nombrós nombre d’objectors al servei militar, organitzacions com Gush Shalom amb Uri Avnery al capdavant, tot i que aquests últims només aprovin el boicot als productes provinents dels assentaments. També fora d’Israel comunitats jueves donen suport a la campanya pel boicot, desinversió i sancions, com l’organització Veus Jueves per la Pau (JVP) amb seu al Canadà.
                  
Per altra banda, voldria puntualitzar que un estat democràtic, tal com s’autodefineix Israel, no aprova lleis contraries als valors democràtics, i això és el que està passant aquestes darreres setmanes amb un seguit de lleis que s’estan debatent i amb algunes que ja s’han aprovat al parlament israelià. Una d’aquestes lleis és la que vol criminalitzar qualsevol persona, associació o organització israeliana que doni suport a la campanya de boicot a Israel. Segons aquesta llei, boicotejar Israel vol dir també boicotejar tots els territoris que controla, en una clara al·lusió als assentaments. La Coalició de dones per la Pau ha endegat una campanya d’oposició a aquesta llei que ja compta amb el suport de rellevants artistes i intel·lectuals israelians com la cantant Rona Keinan, el poeta Meir vizltir, l’actor Yossi Pollak  i el premiat dissenyador gràfic David Tartakover entre d’altres. Un altre exemple és la llei que dóna autoritat als consells de comunitats petites amb menys de 400 famílies a  rebutjar persones “no adients” a formar part de la comunitat. Un ciutadà àrabo-israelià sempre serà “no adient” perquè té massa fills o perquè no ha fet el servei militar. La flagrant discriminació que pateix el 20% de la població israeliana d’origen palestí és contraria als valors democràtics i als drets humans i per tant Israel s’està allunyant perillosament dels seus valors fundacionals.



No hay comentarios:

Publicar un comentario