La ciutat de Porto Alegre al Brasil serà la seu del Primer fòrum Social Mundial Palestina Lliure el novembre de 2012. La tria del país no és casual, com tampoc ho és el mes triat per celebrar-lo, seixanta -cinc anys després que la sessió de l’Assemblea General de Nacions Unides presidida per Brasil votés la partició de Palestina.
Aquesta és una iniciativa que sorgeix d’una part important de la societat civil palestina i que lidera el Comitè Nacional Palestí pel boicot, la desinversió i les sancions (BDS en anglès ) i les organitzacions que en són membres, com ara: Palestinian NGO Network, Stop the Wall, Alternative Information Center, Teacher Creative Center, General Union of Palestinian Women entre altres.
El Fòrum pretén reunir a Porto Alegre la totalitat del moviment de solidaritat internacional per Palestina per tal de mostrar la seva força, celebrar el èxits aconseguits i planificar futures accions que contribueixin a la justícia i la pau a la regió. El Fòrum vol significar la expressió de la unitat de la societat civil per la justícia i la llibertat, la determinació d’alçar la veu on els governs han desistit, i ser també el ressò del Fòrum Social Mundial .
Sóc del parer que s’ha de donar suport a qualsevol iniciativa que doni protagonisme a les organitzacions locals o internacionals que no defalleixen en el seu afany d’aconseguir una solució al conflicte entre Israel i Palestina, i que ho fan utilitzant la no violència com a eix vertebrador de les seves accions, però també vull assenyalar que moviments com ara la Campanya Internacional pel Boicot, la Desinversió i les Sancions hauran d’assumir que, per tal d’aconseguir una resolució pacífica del conflicte, les dues parts hauran de ser capaces de posar-se en el lloc de l’altre i cedir en qüestions que segurament seran doloroses i difícils però que poden finalment dur tots dos pobles a viure en pau. Una quimera? Potser, però vull creure que aquest debat també serà a l’agenda del primer Fòrum Social Mundial Palestina Lliure el proper novembre a Porto Alegre.
"...per tal d’aconseguir una resolució pacífica del conflicte, les dues parts hauran de ser capaces de posar-se en el lloc de l’altre i cedir en qüestions que segurament seran doloroses i difícils" Que bé que ho dius, Carme. Sempre el mateix: saber, voler posar-se en el lloc de l'altre.
ResponderEliminarGràcies Alfons. Fa temps vaig llegir un llibre de l'activista israelià Michael Warschawski on explicava com va tenir la voluntat de posar-se en el lloc de l'altre (els palestins)i així entendre el seu patiment i reivindicacions.Tot va ser diferent per a ell a partir d'aquell moment i des de llavors treballa conjuntament amb altres israelians i palestins que creuen que aquest és el camí a seguir. Amb les persones és possible!!!!
Eliminar