domingo, 29 de enero de 2012

FORUM SOCIAL MUNDIAL PALESTINA LLIURE


La ciutat de Porto Alegre al Brasil serà la seu del Primer fòrum Social Mundial Palestina Lliure el  novembre de 2012. La tria del país no és casual, com tampoc ho és el mes triat per celebrar-lo, seixanta -cinc anys després que la sessió de l’Assemblea General de  Nacions Unides presidida per Brasil votés la partició de Palestina.  
Aquesta és una iniciativa que sorgeix d’una part important de la societat civil palestina  i que lidera el Comitè Nacional Palestí pel boicot, la desinversió i les sancions (BDS en anglès ) i les organitzacions que en són membres, com ara: Palestinian NGO Network, Stop the Wall, Alternative Information Center, Teacher Creative Center, General Union of Palestinian Women entre altres.
El Fòrum pretén  reunir a Porto Alegre la totalitat del moviment de solidaritat internacional per Palestina per tal de mostrar la seva força, celebrar el èxits aconseguits i planificar futures accions  que contribueixin a la justícia i la pau a la regió. El Fòrum vol significar la expressió  de la unitat de la societat civil per la justícia i la llibertat, la determinació d’alçar la veu on els governs han desistit, i ser també el ressò del Fòrum Social Mundial .
Sóc del parer que s’ha de donar suport a qualsevol iniciativa que doni protagonisme a les organitzacions locals o internacionals que no defalleixen en el seu afany d’aconseguir una solució al conflicte entre Israel i Palestina, i que ho fan  utilitzant la no violència com a eix vertebrador de les seves accions, però també vull assenyalar que moviments com ara la Campanya Internacional pel Boicot, la Desinversió i les Sancions hauran d’assumir que, per tal d’aconseguir una resolució pacífica del conflicte, les dues parts hauran de ser capaces de posar-se en el lloc de l’altre i cedir en qüestions que segurament seran doloroses i difícils però que poden finalment dur tots dos pobles a viure en pau. Una quimera? Potser, però vull creure que aquest debat també serà a l’agenda del primer Fòrum Social Mundial Palestina Lliure el proper novembre a Porto Alegre.

viernes, 6 de enero de 2012

La ciutadania israeliana es posa les piles


 Aquests dies es poden tornar a sentir veus a Israel que una segona operació militar a Gaza és inevitable i que si es produeix serà més potent que la que ara fa més o menys tres anys va provocar la mort de més de 1.300 palestins, així com gairebé la total destrucció de les infraestructures civils a la franja. Però aquests dies també  s’està permetent que la diplomàcia torni al tauler de joc mitjançant la mediació de Jordània, que ha proposat que les dues parts es trobin el dimarts 10 de gener per intentar reiniciar unes converses que fa més d’un any que es troben en un punt mort. L’Autoritat Palestina sembla que està disposada a no posar la qüestió dels assentaments com a condició per a aquesta trobada, si Israel s’avé a alliberar 100 presoners de l’etapa pre-Oslo, i fins i tot el cap de l’aparell polític de Hamas, Khaled Meshal, ha demanat a la branca militar de l’organització que aturi els atacs contra Israel i que accepti l’OAP com a únic organisme reconegut per a negociar amb Israel.
Però  el govern israelià una vegada més diu que no a l’alliberament dels presos  i ignora les declaracions de Meshal ,i per tant, tingui lloc o no la trobada dimarts vinent entre les dues parts, és fàcil entreveure que dimecres vinent tot seguirà com dos dies abans. I és que estem cansats de llegir les iniciatives d’uns, les condicions dels altres, les declaracions de tots aquells  polítics i diplomàtics que afirmen que es pot avançar en la resolució del conflicte.
La ciutadania israeliana i palestina s’ha de mobilitzar a favor de la pau de manera activa per tal que les seves accions tinguin alguna incidència política, i potser llavors la diplomàcia i les declaracions recobraran algun sentit. I una d’aquestes accions, que es podria considerar de desobediència civil, ha tingut lloc a Israel aquests dies, liderada per un grup d’uns 500 pares, que han signat una petició en què es neguen que els seus fills facin sortides escolars a Cisjordània mentre aquesta estigui sota l’ocupació del seu país. Uns pares que per primera vegada s’oposen a la decisió del ministre d’educació d’Israel,  que ha inclòs visites a la tomba dels patriarques a Hebron  o al jaciment  arqueològic de Shiloh al nord de Cisjordània com a sortides escolars obligatòries. Els pares hi veuen clares motivacions polítiques de normalització de l’ocupació, així com un fet moralment reprovable. Només deixaran que els seus fills visitin aquests llocs quan Palestina sigui un estat reconegut, i ho faran com visitarien Egipte o qualsevol altre país veí.
Són accions com aquestes les que poden produir canvis en un conflicte on les negociacions, cimeres i processos de pau estan massa gastats.